• Tel./fax: 06 (1) 282-8881
  • wolf@wolf.hu

Bevonatok

  • BEVONATOK ÉS FELÜLETVÉDELEM
  • LAKKRENDSZER
  • üvegbevonat
  • Bőr bevonat
  • felni bevonat
  • Műanyag bevonat
  • Textil bevonat

Wolf nano és nano kerámia bevonatok és felületvédelem

A Wolf Kft termékei közül a Nano üvegkezelő( Glass Guard,) és Nano keréktárcsa polír (Rim Shild) tekinthető hagyományos nano bevonatnak, a vastagságuk és a kialakulásuk alapján.

A Nano bőrápoló (Hide Rophobe) Nano textil kezelő (Textil Coat), Nano műanyagápoló(Trim Coat) és a festék bevonati rendszer (Nano polír-Nano Glaze-Nano keményviaszok) pedig nano kerámia bevonatoknak tekinthetők, mert a bevonatok Si02-t (szilícium dioxidiot) tartalmaznak és vastagságuk pedig mikronos nagyságrenddel jellemezhető. A védőhatásuk mértékét, időtartamát alapvetően a bevonatok vastagsága határozza meg.A szuper hidrofób nano, és nano kerámia bevonatok felépítése:

1./ A felülethez egy alsó „tapadó réteg” kötődik. Ez a kötődés lehet kémiai és fizikai. A kémiai kötődés azokon a felülteken (pl. üveg) jöhet létre, amelyek kémiailag aktívak. A kémiailag inaktív felületeken fizikai úton jön létre a nano bevonat megtapadása.

2./ A tapadó réteg felett van egy „üvegszerű” középső “váz” réteg van, mely a nano bevonat keménységét, kopásállóságát biztosítja.

3./ A legfelső bevonatrész, amely a felületnek azt a tulajdonságát biztosítja, hogy a bevonaton ne tudjon semmi erősen megtapadni. A tapadásgátló hatás a lótusz effektus: a felületet a víz és más folyadékok nem nedvesítik hanem olyan csepp képződik rajtuk. amely nem tapad meg, hanem lepereg róla, ezáltal a felületen levő port és egyéb szennyeződéseket is eltávolítja. Ez egy öntisztulő tuljadonság, mely a Wolf nano és nano kerámia bevonatait is jellemzi.

Ez a bevonatrész, amely a leginkább sérülékeny, mert a környezeti hatásoknak leginkább ki van téve. A felületi struktúra erős és agresszív kémiai szerekkel meggyengíthető, mechanikus hatással megkoptatható, ezáltal a felület a szuper hidrofóbitását elveszítheti.

Nano és nano kerámia bevonatok jellemzői:

a bevonat legfelső szuper hidrofóbitást adó rétege igen vékony, (mérete nano nagyságú) a legfonotsabb jellemzője a lótusz effektussal (öntisztuló tulajdonsággal) határozható meg

a bevonat középső rétege üvegszerű és kemény “váz”, ennek “erőssége” “vastagsága” amely az egész bevonat tartósságát leginkább meghatározza.

a bevonat alsó rétege a felülethez erősen kötődik, a „tapadó” részt igen nehéz eltávolítani

a létrejött bevonat összesége nem épít fel rétegeket, önmagára csak kis mértékben rétegeződik, vastagsága állandónak tekinthető (önmagához csak kis mértékben tapad)